Bescherm je bedrijfsgebouw tegen brand en andere schade
Geplaatst op 19 april 2019
Eerder deze maand zagen we de verwoestende gevolgen van een brand. Het verschil is dat jouw bedrijfspand doorgaans niet uit hout bestaat. Toch kan ook in een eigentijds gebouw brand snel om zich heen grijpen, met alle gevolgen van dien. Een bedrijfsgebouwenverzekering beschermt je tegen zowel brand als andere vormen van schade.
Een bedrijfsgebouwenverzekering kan je zien als mix van diverse andere verzekeringen, specifiek gericht op het bedrijfspand. Zo hoef je niet voor verschillende zaken als brand of diefstal een aparte verzekering af te sluiten. Doorgaans valt het volgende onder de dekking:
- Brand, inclusief schade door bluswerkzaamheden
- Wateroverlast en ander overlast bij storm, regen, hagel en sneeuw
- Schade door diefstal of vernieling
- Opruimingskosten en kosten om verdere schade te beperken
Veel verzekeraars bieden tegenwoordig ook dekking voor zonnepanelen op zakelijke gebouwen. Wel kunnen aanvullende voorwaarden gelden en is het belangrijk om aan je verzekeraar door te geven dat er panelen op het dak liggen.
Inventaris apart verzekeren
De bedrijfsgebouwenverzekering heeft betrekking op de vaste onderdelen van het gebouw, zoals de muren en het plafond. Verplaatsbare zaken vallen onder de inventaris. Wil je die ook verzekeren tegen brand, water of diefstal, dan kun je een inventaris- en goederenverzekering afsluiten.
Per bedrijf verschilt hoe relevant een inventarisverzekering is. Een bedrijf dat dure producten heeft opgeslagen in een magazijn, zal eerder risico’s willen afdekken dan een ondernemer wiens laptop het duurste zakelijke bezit is.
Koop of huur
Hoe je de huisvesting van jouw bedrijf geregeld hebt, bepaalt mede welke verzekeringen relevant zijn. Huur je het pand, dan heeft de verhuurder verantwoordelijkheden voor het pand zelf. Schade aan de inventaris is altijd voor eigen rekening, of je nu koopt of huurt.
Eigen verantwoordelijkheid
Zelf heb je ook een eigen verantwoordelijkheid. Lap je de voorschriften qua brandveiligheid aan je laars, dan kan dit voor de verzekeraar reden zijn om geen schadevergoeding toe te kennen. Hetzelfde geldt wanneer na diefstal blijkt dat de deur niet op slot is gedraaid. Los van je eigen verantwoordelijkheid is ook een eigen risico mogelijk. Je krijgt in dat geval pas een schadevergoeding als de totale schade hoger ligt dan het eigen risico.
Let op voor onderverzekering
Of het nu om het gebouw gaat of om spullen in zakelijk bezit, zorg dat er geen sprake is van onderverzekering. Bij onderverzekering loop je het risico dat je na schade geen volledige vergoeding krijgt. Dit omdat de waarde van je bezittingen hoger zijn dan toen je de verzekering afsloot. Geef om die reden altijd wijzigingen door. Voorbeelden zijn een uitbouw aan je bedrijfspand of de aanschaf van een nieuw computerpark.
Voor meer informatie of een premieberekening op maat staan onze financieel specialisten je graag te woord. Vul hiervoor het onderstaande formulier in.