Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Keyless entry makkelijk maar riskant: beveiligingseisen aangescherpt

Met je autosleutel nog in je tas of jas wegrijden. Keyless entry maakt het mogelijk om met één klik je auto te ontgrendelen en starten. Niet meer eindeloos zoeken naar je autosleutel die achteraf op een onlogische plek bleek te liggen. Dit gemak kan wel ten koste gaan van de veiligheid. Autodieven krijgen bij veel auto’s vrij makkelijk toegang via keyless entry systemen. Om die reden zijn de beveiligingseisen sinds dit jaar aangescherpt.

De ‘slimme’ sleutel van het keyless entry systeem geeft continu een signaal af. Zodra de auto dat signaal ontvangt, kan de auto geopend en gestart worden. Het signaal kan echter eenvoudig onderschept worden en met een handzender verlengd worden. Autodieven kunnen hierdoor eenvoudig toeslaan terwijl je key nog op het dressoir in de woonkamer ligt. 

Aangescherpte beveiligingseisen keyless entry
In Nederland rijden ongeveer 892.000 auto’s rond met een keyless entry systeem. Van deze auto’s heeft naar schatting 80% geen goede beveiliging. Sinds januari zijn de beveiligingseisen van het Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging aangescherpt. Wanneer je auto niet aan de nieuwe eisen voldoet is het mogelijk dat de verzekeraar, bij het afsluiten van een nieuwe verzekering, aanvullende eisen stelt. Hierbij kun je denken aan het nemen van extra beveiligingsmaatregelen aan je auto.

Met oud certificaat rijdt je niet onverzekerd rond
Auto’s met certificaten van voor 2021, die gekoppeld zijn aan het Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging, blijven wel geldig. Je rijdt dus niet onverzekerd rond, aldus het Verbond van Verzekeraars. Alleen als je een nieuwe autoverzekering wilt afsluiten krijg je te maken met aanvullende eisen. De aanscherping moet autofabrikanten stimuleren om auto’s direct te voorzien van een goed beveiligingssysteem. Veel fabrikanten hebben hier al gehoor aan gegeven. 

Autoverzekering en diefstal zonder braaksporen
Veel autoverzekeraars vergoeden geen schade als er geen sprake is van braaksporen. Keyless entry auto-eigenaren zijn hierdoor extra kwetsbaar omdat de auto niet ‘ouderwets’ opengebroken wordt. Kijk goed hoe de verzekeraar hier mee omgaat. Sowieso moet je altijd in bezit zijn van twee autosleutels en dien je aangifte te doen bij de politie voordat je bij de verzekeraar kunt aankloppen. 

Zelf je keyless entry sleutel beveiligen?
Je kunt ook zelf actie ondernemen om keyless entry inbraak te voorkomen. Leg bijvoorbeeld je autosleutel niet in de buurt van de buiten muur of voordeur. Dit verkleint de kans dat autodieven het signaal op afstand kunnen oppikken. Ga je voor maximale zekerheid? Wikkel je sleutel in aluminiumfolie of bewaar hem in een metalen bakje. Het signaal komt hier niet doorheen. Je kunt hiervoor ook speciale hoesjes kopen. Tot slot is het ook een optie om bij een autodealer simpelweg te vragen of hij de optie keyless entry uitschakelt. 

Hoewel het leven met keyless entry makkelijker is, vergroot het de kans op auto-inbraak. Berg je sleutels dus goed en veilig op, zodat je straks niet met verbazing door de buurt loopt op zoek naar je eigen auto. Check daarnaast even hoe je verzekeraar omgaat met inbraak zonder braakschade. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Boks Beijer Wij Verzekeren maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie