Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Vrijwilliger? Belangrijke wijzigingen voor stichtingen en verenigingen!

Bent u als vrijwilliger betrokken bij een stichting of een vereniging als bestuurder, commissaris of toezichthouder? Per 1 juli 2021 is de aansprakelijkheid hiervoor veranderd. U kunt namelijk persoonlijk aansprakelijk gesteld worden bij bijvoorbeeld een faillissement. Hieronder leest u hier meer over.  

Per 1 juli 2021 is de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) ingetreden. Deze wet is ontstaan naar aanleiding van een aantal incidenten binnen verenigingen en stichtingen. Denk aan financiële problemen, zelfverrijking van bestuurders, fraude en diefstal. Ook is het risico op faillissement als gevolg van Corona een groter risico geworden. Het doel van de wet is het verbeteren van de kwaliteit van bestuur en toezicht bij verenigingen, stichtingen en coöperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen.

Voor een BV en een NV bestaan regels voor bestuur en toezicht. Deze regels gelden straks ook voor bestuurders en toezichthouders van verenigingen en stichtingen.

Er worden met de nieuwe wetgeving eisen gesteld aan het handelen van bestuurders en toezichthouders, en er worden verplichtingen opgelegd. Wordt aan deze verplichtingen niet voldaan dan kan er sprake zijn van hoofdelijke aansprakelijkheid. U bent dan niet alleen aansprakelijkheid bent voor het eigen handelen maar ook voor het handelen van medebestuurders en -toezichthouders. Als u als vrijwilliger(s) er alles aan gedaan heeft om bijvoorbeeld een faillissement te voorkomen, kan het toch gebeuren dat u aansprakelijk gesteld wordt voor onbehoorlijk bestuur. Dit geldt ook wanneer de taken vrijwillig uitgevoerd worden. Hoofdelijke aansprakelijkheid betekent dat je in je privé vermogen aansprakelijk gesteld kunt worden voor het gehele bedrag.

Een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering is daarom geen overbodige luxe. Hiermee wordt de schade verzekerd die het gevolg is van persoonlijke aansprakelijkheid door een fout van een bestuurder, commissaris of toezichthouder, al dan niet zelf gemaakt. Als een bestuurder of toezichthouder (hoofdelijk) aansprakelijk wordt gesteld dan wordt door de verzekeraar verweer gevoerd.

Wilt u als vrijwilliger dit risico samen met uw medebestuurders graag afdekken? Neem dan gerust contact op met een van onze zakelijke adviseurs om de mogelijkheden te bespreken.  

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Boks Beijer Wij Verzekeren maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie